Mariëlle Broekhuysen (JB Law): “Je krijgt steeds een kijkje in de keuken van een ander”

interview-Marielle-Broekhuysen

Mariëlle Broekhuysen besloot 15 jaar geleden het heft in eigen hand te nemen door haar eigen corporate M&A kantoor op te richten. Na een succesvolle carrière bij grote Amsterdamse kantoren had zij er behoefte aan om zich te focussen op haar voorliefde voor de overnamepraktijk en om weer met de ondernemer aan tafel te zitten. Wij spraken haar op haar kantoor aan de Vondelstraat, op anderhalve meter afstand, over haar carrière als advocaat, haar toekomstwensen en hoe ze alle ballen hooghoudt.

Ondernemingsrecht in hart en nieren

Geïnspireerd door de beëdiging van de moeder van een schoolvriendinnetje, wist Broekhuysen al in groep 8 dat ze later de juridische wereld in wilde. Toch is ze na de middelbare school begonnen met de studie Politicologie. “Ik dacht onbewust dat ik misschien toch nog iets van een puberteit moest beleven, dus ging ik tegen alle verwachtingen in iets anders studeren.” Die schoen bleek niet zo goed te passen, waardoor zij met haar studie stopte. Zij is naar Portugal vertrokken om een jaar in Lissabon te wonen, alvorens alsnog te beginnen aan de studie Rechtsgeleerdheid. “Het was een praktische keuze”, vervolgt zij haar verhaal. “Het had net zo goed economie kunnen zijn.” 

Dit vind ik nou echt leuk, dus nu wil ik naar een kantoor waar ik dat gewoon kan gaan doen.

Na haar studie is Broekhuysen begonnen bij Schut&Grosheide (voorloper van DLA Piper). Haar eerste werkjaren vond ze spannend. “Ik weet nog wel dat ik ’s nachts een keer wakker werd en dat ik dacht: ik ben iets vergeten. Het is fout gegaan.” Dat was natuurlijk niet zo, vertelt ze, “maar je bent nog jong en best wel onzeker”. Ook heeft ze hier voor het eerst aan een overname kunnen meewerken. Het was meteen raak. “Dit vind ik nou echt leuk, dus nu wil ik naar een kantoor waar ik dat gewoon kan gaan doen.” De overstap naar Allen & Overy, toen nog Loeff Claeys Verbeke, was het resultaat. Wat ze zo leuk vindt aan een overname, is dat het niet om een conflict gaat, maar om iets positiefs. 

Een kijkje in andermans keuken

Toen een deel van Loeff Claeys Verbeke fuseerde met Allen & Overy werd de overnamepraktijk anders, vertelt Broekhuysen ons. Waar ze eerst nog wel eens samen met een senior medewerker een overname kon doen, was het de nieuwe strategie om vooral hele grote transacties aan te pakken. Deze ontwikkeling plantte het zaadje om een eigen praktijk op te richten. Samen met haar kamergenoot Pieter Janssen sprak ze over de mogelijkheid om weer met de ondernemer aan tafel te zitten, in plaats van alleen maar met de grote corporates. “Voor wie, en wat is je toegevoegde waarde nou?” Volgens haar maakt dat persoonlijke stukje het werk juist zo leuk. “Je krijgt toch steeds een kijkje in de keuken van een ander. Het is toch ontzettend leuk om bijvoorbeeld bij een bloemkweker in de kassen rond te lopen?” Toen Broekhuysen met zwangerschapsverlof was, had ze eindelijk de ruimte om concrete plannen te maken. Tijdens haar verlof is ze op een dag bij Janssen binnengelopen: “We moeten nu gewoon gaan”.

De charme van een persoonlijke aanpak 

Het eerste kantoor was een ruimte in een oud schoolgebouw, waar allerlei kunstenaars zich hadden verzameld. “We hadden eigenlijk heel snel werk,” vertelt ze. Ze hebben geen cliënten van Allen & Overy meegenomen, maar hebben daar wel veel contacten opgedaan. “We komen bij grote kantoren vandaan, waar we goed zijn opgeleid. Zo’n achtergrond helpt zeker, daar zijn we heel blij mee geweest.” Broekhuysen denkt dat cliënten voor JB Law kiezen, deels door de persoonlijke aanpak. “Dat is ook heel erg wat we verkochten: wij doen de deal”. Toch probeert ze het inmiddels een beetje af te bouwen en het meer aan de nieuwe generatie over te laten. “Ik blijf niet nog 10 jaar op deze manier advocaat, denk ik.” 

Vrouwen aan de top

Broekhuysen is een van de vrouwelijke dealmakers van 2020 met de meeste deals: zij kon er maar liefst dertien op haar naam zetten. Hoewel het beter wordt, zijn er toch nog weinig vrouwen aan de top in Nederland. Volgens Broekhuysen komt dat door ons allemaal: zowel mannen als vrouwen. Met name parttime werken houdt de weg naar de top tegen. “Je moet wel bereid zijn om dat werk te willen doen en om dat een prominente plaats in je leven te geven. Bij parttime werken geef je toch snel het signaal af dat je je werk misschien niet zo belangrijk vindt.” 

Hoe bedoel je, ik zie mijn kinderen elke dag.”

Vroeger had ze wel eens het idee tussen twee werelden in te staan. “Als jij op het schoolplein staat met je lakpumps en je werktassen en je staat daar tussen die moeders met hun Uggs en in hun trainingsbroek, dan denk je wel eens: jeetje, wat een verschil, dat klopt niet helemaal.” Gek genoeg moest ze zich vaker aan vrouwen dan aan mannen verantwoorden. Ze kreeg weleens de vraag of ze haar kinderen nog wel zag, vertelt ze toch een beetje lachend. “Hoe bedoel je, ik zie mijn kinderen elke dag.” Volgens Broekhuysen kan het prima. De magische formule daarvoor? “Goed plannen.” 

Jezelf blijven ontwikkelen

Broekhuysen is druk met allerlei verschillende dingen. Zo is zij toezichthouder bij Make A Wish, heeft ze de mediation opleiding afgerond en hoopt zij de commissarissenopleiding te starten. “Deze rol, waarbij ik wat meer mentor begin te worden, dat vind ik leuk. Maar ik hoop dat er nog iets bij komt.” Om erachter te komen wat bij je past, vertelt zij, moet je veel dingen proberen. Je moet leren wat je leuk vindt, maar zij drukt ons wel op het hart daar niet te veel vanaf te laten hangen. “Bij alles wat je doet zit een portie corvee.” Op de vraag waarop ze het meeste trots op is, antwoord Broekhuysen lachend: “Uiteindelijk gewoon lekker op mijn kinderen, die zijn het leukste.” 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top