Jasper Wonders, partner Evers Soerjatin: “Een zaak mag best een beetje spannend zijn.”

Jasper Wonders, partner Evers Soerjatin: “Een zaak mag best een beetje spannend zijn.”

Evers Soerjatin is een onafhankelijk boutique kantoor in Amsterdam gespecialiseerd in geschillen rondom ondernemingen en commerciële verhoudingen. De afgelopen jaren is het kantoor uitgegroeid tot grootste litigation only boutique van Nederland. Afgelopen januari is de 33-jarige Jasper Wonders benoemd tot partner bij Evers Soerjatin. Hij vertelde ons hoe hij bij het kantoor terecht is gekomen, wat hen onderscheidt van andere kantoren en wat een goede litigator in zijn mars moet hebben.

Cold-calling

Voordat Wonders in 2013 begon als advocaat-stagiair bij het toenmalige kantoor De Breij Evers Boon heeft hij de studie rechten aan de Universiteit Utrecht afgerond. Hij vertelt ons dat hij bij deze keuze niet per se voor ogen had welk beroep hij later wilde doen. “Het was niet dat ik er al zeker van was dat ik de advocatuur of het bedrijfsleven in wilde, maar de studie rechten leek mij erg interessant.

Het moment dat hij zijn bachelor bijna had afgerond, ging hij op uitwisseling naar Washington University in de Verenigde Staten om daar onder andere het vak Corporations te volgen. Hier kreeg hij colleges van professor Burson, voormalig chief of staff van het Witte Huis. Het grootste verschil wat hij opmerkte in vergelijking met de bachelorfase in Utrecht was de mate waarop de studenten voorbereid naar de colleges en werkgroepen kwamen. De manier waarop gedoceerd werd sprak Wonders erg aan en heeft er mede aan bijgedragen dat hij de drive vond om een succes te maken van het vervolg van zijn studie. “Het feit dat iemand uit het niets kon worden ondervraagd ten overstaan van honderden studenten, maakte het nog belangrijker dat je de stof al goed kende.”

Advocatuur in Amsterdam

Na zijn uitwisseling is Wonders de master ondernemingsrecht gaan doen aan de Universiteit Utrecht. Door zijn tijd in de Verenigde Staten gingen de vakken hem redelijk gemakkelijk af en wist hij dat zijn interesse in dat rechtsgebied lag. Wonders vertelt dat hij bij verschillende kantoren in Amsterdam op de koffie is geweest om te kijken welke het best bij hem zou passen. Na verschillende advocaten van die kantoren te hebben gesproken, kwam hij uiteindelijk uit bij De Breij Evers Boon om daar te starten als advocaat-stagiair. Wat hem erg aansprak aan het kantoor was dat het bestond uit een relatief jong en zeer ambitieus team, dat uitdagende zaken op het gebied van M&A en litigation behandelde. Volgens Wonders een mooie combinatie: professioneel, maar ook veel lol met elkaar. 

De Breij Evers Boon was sinds 2005 een boutique kantoor gespecialiseerd in litigation en M&A. Sinds 2018 is het kantoor opgesplitst in deBreij en Evers Soerjatin, waarbij Evers Soerjatin zich enkel richt op corporate en commercial litigation. De boutique telt inmiddels zestien litigation specialisten die worden geprezen als één van de weinige ‘high-quality’ litigation boutiques in Nederland (Legal 500 2021). Wonders vertelt: De voornaamste reden voor deze complimenten is de jarenlange ervaring die ze hebben. ‘Wij weten hoe we de cliënt door lastige situaties kunnen loodsen met als doel een stevige positie voor de cliënt te creëren en bewaken.’  

Litigation

Wonders heeft zich vanaf de start in de advocatuur met name bezig gehouden met zaken op het gebied van corporate en commercial litigation. Hij vertelt vol enthousiasme dat een goede litigator veel verschillende competenties nodig heeft. 

“Een zaak kan met één briefje zijn opgelost, maar kan ook vanuit het niets ontploffen”

Volgens Wonders zijn de trajecten van zaken niet altijd van tevoren helemaal uit te stippelen en moet je dus strategisch en creatief kunnen denken. Er is geen vast stappenplan waar je je aan vast kunt houden. “Een zaak kan met één briefje zijn opgelost, maar kan ook vanuit het niets ontploffen”. Als voorbeeld geeft hij een kwestie die binnenkwam als een relatief overzichtelijk geschil. Echter, kwamen Wonders en zijn kantoorgenoten er snel achter dat de problemen van grotere omvang waren. Naast dat ze primair als jurist aan de slag gingen, kregen ze ook een managende rol in dit geschil. Ze hadden contact met andere Nederlandse advocaten, de cliënten zelf en advocaten in het buitenland die ook zeer intensief bezig waren met de zaak. 

Wat hij interessant vond aan dit proces was dat ze naast het zelf procederen, ook met legal teams in het buitenland contact hadden. Dit ging over de te volgen strategie, het aansturen van de teams in het buitenland en het briefen over de gevolgen van uitkomsten van Nederlandse (kort geding) procedures. Deze waren van invloed op een internationale arbitrageprocedure die tegelijkertijd liep. “Dit soort situaties waarin best wat druk op het proces staat, moet je leuk vinden”, vertelt Wonders. “Een zaak mag best een beetje spannend zijn.”

Eerlijk en authentiek

Afsluitend vragen we Wonders wat hij zou meegeven aan rechtenstudenten. Hij antwoordt dat rechten een brede opleiding is waar je veel kwaliteiten ontwikkelt die van pas komen bij verdere stappen in je carrière. “Of je nou lang in de advocatuur blijft of niet: de competenties die je leert en ontwikkelt, blijven tijdens je loopbaan van pas komen.” Daarnaast drukt hij ons op het hart dat studenten zo dicht mogelijk bij zichzelf moeten blijven met betrekking tot het vinden van de juiste plek om je carrière te starten: “Een eerlijk en authentiek verhaal wordt gewaardeerd en levert je uiteindelijk het meeste op.”

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top