Itza Kriek – Universiteit van Amsterdam

Wat is er leuk aan jouw stad?

Wat er leuk is aan Amsterdam is niet in één alinea te bevatten, maar ik zal een poging wagen. De stad is een gigantisch openluchtmuseum, een stad die historie ademt maar toch modern en vooruitstrevend is. Het prachtige aan Amsterdam is de veelzijdigheid: wanneer je door de kalverstraat loopt, over de Dam struint of een biertje drinkt op het Rembrandtplein merk je de massaliteit van de stad. Maar wanneer je op een herfstige dinsdagavond na een diner in de Jordaan nog even terug richting de verlaten grachten loopt om je fiets te pakken voel je ineens weer de enorme warmte en romantiek van een pittoresk dorp. Een uit de kluiten gewassen dorp.

Wat vind je van het gebouw? Wat ervaar je? Wat maakt je universiteit fijn?

Toevallig heeft de faculteit Rechtsgeleerdheid sinds het academisch jaar 2017-2018 een spiksplinternieuw gebouw op de Roeterseilandcampus. Het gebouw is daarom van alle gemakken voorzien. Er is genoeg ruimte om te studeren in een van de stilteruimtes, maar ook op de gangen is er een overvloed aan plek, wat handig is als je met je studiegenoten wil kunnen overleggen. Het feit dat het gebouw gesitueerd is op de Roeterseilandcampus is erg prettig, want er zijn genoeg uitwijkmogelijkheden mocht het druk zijn in je eigen gebouw. Daarnaast zitten er allerlei (studenten)cafeetjes rondom de campus, dus aan gezelligheid geen gebrek.

Hoe is de studiedruk?

Op de UvA is de studielast heel goed te overzien. Wanneer je tijdens een periode de hoorcolleges bijwoont of terugkijkt en je je werkgroepen voorbereidt hoef je eigenlijk al bijna niet meer te leren voor je tentamen. De hoorcolleges en de werkgroepen complementeren elkaar altijd goed, waardoor vragen die in je opkomen bij een hoorcollege nooit onbeantwoord blijven bij de werkgroepen. De docenten van de werkgroepen zijn doorgaans heel begripvol en behandelen altijd de relevante stof. Vaak komen zelfs vragen uit je werkgroep bijna één-op-één terug op je tentamen. Mocht je een keer niet voorbereid zijn of een werkgroep missen is dat geen probleem. Maar wanneer dit te vaak gebeurt wordt de toegang tot de werkgroep je ontzegd.

Wat vind je super goed gaan en wat zou je willen verbeteren?

Het heerlijke aan de UvA is dat ze je een enorme vrijheid bieden om zelf in te vullen hoe jij wil studeren. De hoorcolleges worden opgenomen en als je echt niet naar je werkgroepen wilt dan kom je gewoon niet. Dit is perfect voor mensen met een drukke bijbaan of sporters die zelf hun tijd in willen delen. De organisatorische chaos is wel een verbeterpunt bij de UvA. Soms lijkt het of ze het aantal studenten simpelweg niet aan kunnen. Dit uit zich in: cijfers die te laat terugkomen, een gebrek aan plek in werkgroepen (wachtlijsten als je je ook maar iéts later dan de rest inschrijft voor een vak) en een algemeen gevoel van verwarring over waar je heen moet of wat je moet doen.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top