Bénine van Huisstede-Zeijlstra: “Ik dacht altijd: als mediator moet je minstens vijftig plus zijn.”

interview-Benine-van-Huijsstede-Zeijlstra

‘’Soms ben je als advocaat argumenten erbij aan het halen, dat ik denk: wat zijn we nou aan het doen met elkaar? Helpt dit wel? Bénine van Huisstede-Zeijlstra besloot na zeven jaar in de advocatuur gewerkt te hebben de mediation kant op te gaan. Nadat zij tijdens haar studie  zich zo breed mogelijk had georiënteerd, koos ze uiteindelijk voor het arbeidsrecht. Bij haar eerste kantoor kreeg ze de kans om de mediationopleiding te volgen, wat resulteerde in een mooie carrière. Nu is ze succesvol mediator bij het gerenommeerde mediationkantoor ReulingSchutte. Op haar kantoor in Amsterdam vertelt ze aan Pleuntje haar bijzondere verhaal. 

Perfecte balans

Met partijen toekomstgericht bezig zijn en daarbij oog hebben voor beide kanten van het verhaal: dát is wat Van Huisstede-Zeijlstra zo mooi vindt aan het mediationvak. Dat ze uiteindelijk in deze wereld belandde, was niet iets wat ze van jongs af aan ambieerde. Van Huisstede-Zeijlstra studeerde rechten aan de UvA, waarbij ze zich gedurende lange tijd zo breed mogelijk oriënteerde. Na haar master Privaatrecht koos ze voor het arbeidsrecht. Van Huisstede-Zeijlstra is graag in contact met mensen. “Arbeidsrecht is voor mij de perfecte balans tussen enerzijds zakelijke en anderzijds persoonlijke en emotionele belangen.”

Elke medaille heeft een keerzijde

Ze vertelt dat ze al snel doorhad dat er twee kanten aan een verhaal zitten. Waar je als advocaat naar één kant van het verhaal kijkt, vindt zij het leuker de neutrale positie van mediator in te nemen. Haar talent voor mediation werd al snel opgemerkt bij haar eerste werkgever Boontje. “Mijn eerste kantoor was voor mij een hele mooie, goede, eerste liefde. Waar ik veel heb geleerd, kansen kreeg en mezelf heb kunnen ontplooien. Waar beginnende advocaten vooral bezig zijn met het feitencomplex en de zaak op orde krijgen, stelde Van Huisstede-Zeijlstra vooral vragen als: “Wat doet het met je? Wat wil je nou echt en hoe kom je daar? Boontje zag in haar een geboren mediator en gaf haar de kans om de mediationopleiding te volgen. Ondanks dat Van Huisstede-Zeijlstra altijd al dacht dat mediation wat voor haar zou zijn, was haar eigen belemmerde overtuiging lange tijd dat een mediator minstens vijftig plus zou moeten zijn.  Maar gelukkig heeft zij zich daar niet door laten weerhouden.

Lawinegevaar

Tijdens haar werk probeert Van Huisstede-Zeijlstra, mede door de spelregels in mediation, een veilige setting te creeren, waarin de deelnemers echt open en vrijuit durven te praten, omdat dat bijdraagt aan het vinden van oplossingen.  Van Huisstede-Zeijlstra vertelt over mediationtechnieken die ze daarvoor gebruikt. Volgens haar is het onder meer van belang dat je als mediator open vragen stelt, neutraliseert en herformuleert wat de partijen zeggen. Het valt haar op dat mensen, zeker in conflicten, vaak praten over wat ze níet willen. Het is dan de kunst om erachter te komen wat ze wél willen, aldus Van Huisstede-Zeijlstra. Op het moment dat op tafel komt wat men echt wil, en wat de wensen en zorgen zijn, ontstaat er ruimte om het conflict op te lossen.

‘’Mensen kunnen echt verdrinken in een conflict, er ontstaat dan een soort sneeuwbaleffect.’’

Ze legt uit dat mediation een vorm van begeleid onderhandelen is. Partijen gaan zelf onderhandelen en de mediator probeert ervoor te zorgen dat er ruimte ontstaat om naar een oplossing te zoeken. ‘’Mensen kunnen echt verdrinken in een conflict, er ontstaat dan een soort sneeuwbaleffect.’’ Als het lukt om de sneeuwbal te laten stoppen met rollen, dan leidt dit in veel gevallen tot nieuwe perspectieven en komt er ruimte om naar oplossingen te zoeken. Van Huisstede-Zeijlstra: ‘’Als je merkt dat partijen in staat zijn geweest om te reflecteren op wat er is gebeurd en op een andere manier naar het conflict kunnen kijken, ook richting de toekomst, dat is het mooiste wat er is..’’

Op het lijf geschreven

Dat ze een passie heeft voor mediation werd niet alleen opgemerkt binnen haar eerste kantoor waar ze werkte als advocaat, maar ook door haar huidige kantoorgenoten. Van Huisstede-Zeijlstra werd gevraagd mee te schrijven aan het boek: ‘Mediation in arbeidszaken’. Het is een geüpdatet praktisch handboek met daarin tips en tricks voor iedereen die met mediation in arbeidszaken te maken krijgt (HR, advocaten, collega mediators e.d.). Ze legt uit dat vrijwilligheid en geheimhouding twee belangrijke elementen zijn binnen de mediation, waarover zij onder andere heeft geschreven in het boek. 

“Men wordt in deze wereld steeds meer gedwongen op jonge leeftijd bepaalde keuzes te maken en focus aan te brengen.”

Terugkijkend op het begin van haar carrière, is Van Huisstede-Zeijlstra blij dat ze niet te vroeg is gaan specialiseren. Ze vertelt: “Men wordt in deze wereld steeds meer gedwongen op jonge leeftijd bepaalde keuzes te maken en focus aan te brengen.” Zij is juist heel blij dat ze pas voor het arbeidsrecht heeft gekozen toen ze zeker wist dat dit het rechtsgebied is wat haar het beste ligt.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top