Gouden sollicitatietips van De Brauw Blackstone Westbroek

De Brauw

Stage lopen is waarschijnlijk iets waar bijna iedere rechtenstudent mee te maken gaat krijgen. Het helpt jou, als student, om een beeld te krijgen van de advocatuur en het is daarnaast natuurlijk een aanwinst op jouw cv. Maar waar begin je? Door het enorme aanbod aan juridische stages is het meer dan logisch dat veel studenten geen idee hebben waar ze stage willen lopen en hoe ze zich daar goed op voor kunnen bereiden. Om jou als student te helpen heeft Rechtencircuit de hulp ingeschakeld van toprecruiter Lisanne van Baaren, werkzaam bij De Brauw Blackstone Westbroek. De Brauw Blackstone Westbroek is één van de meest toonaangevende, internationale advocatenkantoren van Nederland. Op ons verzoek hebben zij in dit artikel handige tips opgesteld waarmee jij vlekkeloos het sollicitatieproces doorloopt. 

Business course, studentstage of werkstudentschap 

Een studentstage of werkstudentschap zijn dé manieren voor derdejaars- en masterstudenten om een toekomstig werkgever te leren kennen. Voor de student die geen tijd heeft voor een stage organiseert De Brauw, net zoals veel andere kantoren, een jaarlijkse business course om zo het kantoor beter te leren kennen. Voor studenten die nog in de beginfase van de studie zitten is het mogelijk om een beeld te krijgen van een kantoor via een kantoorbezoek of inhousedag. 

Een studentstage geeft je een goed kijkje in de keuken, omdat je acht weken fulltime meeloopt. Tijdens een studentstage breng je onder intensieve begeleiding je opgedane kennis in de praktijk en word je overal bij betrokken. Hierbij kun je denken aan het meeschrijven aan memo’s, het meekijken bij een call of het bijwonen van een zitting. Daarnaast zijn er wekelijks verschillende jurisprudentie-lunches waar je op leerzame wijze op de hoogte blijft van de juridische actualiteiten. En natuurlijk neem je na een hele week stage ook deel aan de vrijmibo, want dat mag niet ontbreken aan je kennismaking met het kantoor.  

Als werkstudent werk je in een poule van studenten aan zaken en know-how projecten op kantoor. De periode en het aantal uren kan per kantoor verschillen, maar bij De Brauw ben je bijvoorbeeld minstens zes tot acht maanden twee dagen per week beschikbaar. De perfecte bijbaan naast je studie!  

Sollicitatiestukken

Een sollicitatie begint met het indienen van je sollicitatiestukken. Hierbij kun je denken aan een motivatiebrief, cv, cijferlijsten en eventuele beoordelingen van eerdere stages. Bij deze stap in het sollicitatieproces is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je stukken er strak uitzien. Check je cv en motivatiebrief zorgvuldig op spelfouten en opbouw. Zorg ervoor dat alleen relevante informatie in je cv staat, te veel tekst leidt af. Het is verder belangrijk om jezelf te onderscheiden in je cv. Door het benoemen van je hobby’s, ervaringen (in het buitenland) en activiteiten naast je studie spring jij eruit ten opzichte van de rest. Mocht je bijvoorbeeld op hoog niveau sporten of een eigen onderneming hebben opgericht dan is het goed om dat op je cv te benoemen. Geef ook aan hoeveel tijd je hier per week daaraan besteedt. Zet daarnaast op je cv als je halverwege met een studie of functie bent gestopt, anders brengen deze gaten in je cv onnodig vragen met zich mee. In je brief is het belangrijk om je motivatie voor de advocatuur en de motivatie voor het kantoor goed uit te drukken. Houd het wel beknopt, één A4 is voldoende. 

Het assessment

De volgende stap in het sollicitatieproces is bij veel kantoren een assessment. Een assessment bij De Brauw bestaat uit een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest. Voor het capaciteitengedeelte geldt: oefening baart kunst. Er zijn op het internet veel oefentesten te vinden die je kunnen helpen tijdens de voorbereiding. Door te oefenen raak je vertrouwd met de vraagstelling en het tempo waarop de vragen worden gesteld. Op deze manier weet je wat er van je verwacht wordt als je het assessment maakt. 

Het sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een gesprek op kantoor met een recruiter en een advocaat. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Check wie je gesprekspartners zijn en zoek ze op via LinkedIn. Zo weet je wie je tegenover je hebt tijdens het gesprek. Dit helpt om hen gerichte vragen te kunnen stellen. Twijfel vooral niet om al je vragen te stellen, een sollicitatiegesprek is bedoeld om elkaar te leren kennen. Wees ook niet bang om je mening te geven en te laten zien hoe jij over zaken en situaties nadenkt. Een voorbeeld hiervan is hoe jij op je scriptie terugkijkt en wat voor advies je zou geven over het desbetreffende onderwerp. Het wordt gewaardeerd als je kunt laten zien waar je voor staat. 

Een sollicitatiegesprek is hét moment om de personen met wie je het gesprek hebt van je motivatie en enthousiasme te overtuigen. Je moet concreet kunnen verwoorden waarom de advocatuur en het kantoor je interesseren. En vooral: waarom past het bij jou? Het is belangrijk dat je aan de hand van zelfreflectie je vaardigheden en wensen kunt overbrengen. De gesprekspartners willen bijvoorbeeld weten hoe je samenwerkt, hoe je omgaat met werkdruk en onverwachte gebeurtenissen en of je in staat bent verbanden te leggen. Een tip is om de vaardigheden die je genoemd hebt in je motivatiebrief of het gesprek zelf te koppelen aan een relevante situatie uit het verleden. Bijvoorbeeld de vaardigheid creativiteit kan je koppelen aan hoe jij als commissielid van de Bedrijvendagcommissie creatief hebt gehandeld en hiermee een andere draai aan het programma hebt gegeven. Met een duidelijk voorbeeld kun je goed laten zien wie je bent. Kortom, of je nu bij De Brauw of bij een ander kantoor gaat solliciteren, met deze tips kom je er echt wel!

Heb je nog vragen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij De Brauw? Neem contact op met Lisanne van Baaren via +31 (0)20 577 1748 of lisanne.vanbaaren@debrauw.com.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top