Djai Kalicharan: “Met IT kun je meer bereiken in de wereld”

My Post-2

Djai Kalicharan nodigde ons thuis uit in zijn pittoreske appartementje in het centrum van Amsterdam. Hij is rustig en bedachtzaam en neemt je mee in zijn overtuigingen. Hij lijkt wel overal over na te denken. Kalicharan heeft rechten én geschiedenis gestudeerd, maar vanaf het eerste moment is hij nooit warm gelopen voor een typisch togaberoep. Hij begon als strategy-consultant bij Atos Consulting, maar wil liever zijn kennis over data gebruiken om uit de harde corporate wereld te stappen en een steentje bij te dragen aan de samenleving. 

De studie geschiedenis hielp Kalicharan om de veronderstellingen te begrijpen en de waarom-vraag te beantwoorden van het recht, daar waar zijn studie rechten tekortschoot. De combinatie tussen het gestructureerde recht en het associatieve van geschiedenis vond hij geweldig, alhoewel hij bij rechtsgeleerdheid vooral moest doorbijten. Hij koos voor een master strafrecht, omdat deze master Kalicharan het meeste liet nadenken over maatschappelijke vraagstukken. Kort heeft hij getwijfeld om strafrechtadvocaat te worden en voor tribunalen te werken. Het internationale strafrecht trok hem zeker wel aan. Dit was van korte duur. Toen iedereen om hem heen ondankbaar, ongewaardeerd en onbetaald stages ging lopen, besloot hij hier niet aan mee te doen.

Ik moest mij bij iedere klus keer op keer bewijzen dat ik het wel waard was zonder mijn business en IT-achtergrond.”

In 2018 begon Kalicharan bij Atos Consulting. Zijn grootste klus was voor KLM-Air France. Hierbij zorgde Kalicharan met zijn mede-consultants dat de data-uitwisseling tussen alle kleine bedrijfsonderdelen binnen deze grote corporate gecentraliseerd worden. Vervolgens werd alle data door de ‘echte ICT-nerds’, zoals data scientists en data engineers, omgezet in modellen. Samen met de ICT’ers van KLM en de consultants van Atos worden deze modellen gebruikt om voedselkeuzes, claimgedrag en keuzes voor vliegtijden van passagiers te voorspellen. Dit is allemaal nodig om de costumer experience nóg beter te maken. De consultants adviseren KLM-Air France hoe zij hun organisatie moeten veranderen om gebruik te maken van deze info-structuur. Zo kan een bedrijf nog meer winst uit hun data halen. “Toen begon ik te beseffen wat je met IT allemaal kunt bewerkstelligen in de wereld.”

“Met data kun je zoveel meer dan alleen een bedrijf nog winstgevender maken.”

Hij voelde zich een rare eend in de bijt tussen alle consultants. “Ik moest mij bij iedere klus keer op keer bewijzen dat ik het wel waard was zonder mijn business en IT-achtergrond.” Consultants hebben een corporate tunnelvisie waarbij zij alleen het belang van data zien voor hun grote cliënt. “Met data kun je zoveel meer dan alleen een bedrijf nog winstgevender maken.” Kalicharan deelt deze overtuiging niet en denkt vaak na over het verbeteren van de maatschappij. Waar veel rechtenstudenten terugdeinzen voor de blockchain, is hij dan ook zeker geen noob als het bijvoorbeeld aankomt op smart contracts. Hij vertelt ons vol diepgang en overtuiging over zijn ideeën over data: Boeren in Kenia kunnen hun eigendom van het landschap niet verdedigen. Hun administratie laat te wensen over en daardoor kunnen anderen zomaar hun land opeisen. Boeren durven niet te investeren omdat dit zo afgepakt kan worden, omdat zij hun bezit niet kunnen beschermen. Dit kan volgens Kalicharan allemaal vastgelegd worden in blockchains. Dan is het hun land en dat staat in hun chain. “Daar zie ik echt een relevante samenkomst van recht, IT en de maatschappelijke factor.” Dit is hoe Kalicharan zijn kennis wil gebruiken. Hij wil zich maatschappelijk inzetten voor de samenleving maar loopt in de consultancy-wereld tegen een harde commerciële muur aan. 

Je bent niet alleen een master in rechten, maar ook in taal.’’ 

Hij benadrukt de waarde van zijn juridische kennis. Het taalgevoel is beter dan de taalvaardigheid van een business-student of een IT-student. Met name op het managementniveau draait het om taal en jezelf goed uitdrukken. Je leert als jurist jezelf te verantwoorden, argumenten aan te dragen en een goed verhaal te schrijven. Dit kun je letterlijk in ieder scenario inzetten. “Je bent niet alleen een master in rechten, maar ook in taal.’’ 

Veel rechtenstudenten hebben geen kaas gegeten van programmeren en coderen. Het liefst blijft iedereen uit de technische hoek. Kalicharan niet, hij treedt al gauw buiten het belopen pad. Hij leert in zijn vrije tijd programmeren en coderen om zo bij te blijven bij de ICT’ers om hem heen. Zo probeert hij zijn skills en shapes te vormen. Hij vindt de hechte ICT-community bijzonder: “Ieder probleem dat je maar kunt bedenken, is allang een keer voor je opgelost.’’ Wij mochten zelfs zijn eigen app bewonderen die ieder hondenras herkent op de foto (binnenkort verwacht in de App Store).

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top