Corporate / M&A partner Annelies van der Pauw: “Je houdt niet alleen rekening met de beursgang, maar ook met politieke context.’’

interview-Annelies-van-der-Pauw

Annelies van der Pauw begint in 1987 met werken bij Allen & Overy (toen Loeff & Van der Ploeg) in Amsterdam. Van der Pauw vertrekt in 1991 naar New York om te werken en de Angelsaksische cultuur te ontdekken, maar besluit  terug naar Amsterdam te gaan. Daar breidt zij de beursgangenpraktijk bij Allen & Overy uit en is zij onderdeel van de eerste grote overnames in Nederland. Van der Pauw groeit door tot Corporate/ M&A partner en werkt twintig jaar met veel plezier aan allerlei verschillende zaken. Op zestigjarige leeftijd stapt elke partner uit de maatschap, dus ook Van der Pauw. Inmiddels bekleedt Van der Pauw verschillende toezichthoudende functies en blikt zij terug op een glansrijke carrière.

Passie voor het recht

In de tijd dat Van der Pauw begint met studeren waren studenten minder met hun carrière bezig; ze vergeet zich zelfs in te schrijven voor een studie. Desondanks geeft haar vader haar nog net op tijd op voor de studie Rechtsgeleerdheid in Utrecht. Ze begint en vindt het ongelofelijk leuk: “Je realiseert je dat je met het echte leven bezig bent zodra je alle jurisprudentie leest.’’ Van der Pauw was een sociale student die hield van uitgaan, maar als de tentamens eraan kwamen kon zij zich gemakkelijk opsluiten om zo efficiënt mogelijk te leren. Tijdens haar studie vertrekt ze naar The University of Florida om een jaar kennis te maken met de Angelsaksische juridische denkwijze, die volgens haar heel anders is. Van der Pauw wordt in het diepe gegooid en steekt veel van dit jaar op.

“Vanaf dag één heb ik het fantastisch gevonden”

Loeff & Van der Ploeg was in de jaren tachtig hét kantoor voor fusies en overnames, er waren toen namelijk maar weinig andere kantoren die dat deden. Dit was nu juist de praktijkgroep die Van der Pauw interesseerde. Het was echter een sombere tijd door de economische crisis,  weinig mensen werden aangenomen. Van der Pauw besluit toch te solliciteren en wordt direct aangenomen: “vanaf dag één heb ik het fantastisch gevonden’’. Grote zaken komen voorbij, zoals het eerste vijandige bod ooit in Nederland van Elsevier op Wolters Kluwer in Deventer. In 1991 begint Van der Pauw bij het kantoor van Loeff & Van der Ploeg in New York, waar zij twee jaar werkt. Een groot verschil met het rechtssysteem in Amerika is dat daar alles opgeschreven dient te worden, waar de rechter in Nederland vaak ‘Haviltext’. “De dertig pagina’s in een prospectus vol risicofactoren die gebruikelijk zijn in Amerika heeft Nederland inmiddels allemaal overgenomen.‘’

Opkomst van de beursgang

Van der Pauw werkte haar gehele carrière als advocaat bij Allen & Overy. Dit deed ze omdat ze voor haar gevoel genoeg doorgroeimogelijkheden had, mits je zelf voor goede cliënten zorgde. Allen & Overy had destijds nog geen ontwikkelde praktijk voor beursgangen, maar er waren wel steeds meer cliënten die naar de beurs gingen. Van der Pauw sprong in het gat en bouwt de praktijk binnen het kantoor uit. Daarnaast houdt Van der Pauw zich in die tijd bezig met de opkomende private equity. Begin 2000 neemt haar collega de leiding van de beursgangenpraktijk over, zodat Van der Pauw meer tijd heeft om zich bezig te houden met private equity binnen het kantoor. 

“Er wordt tegenwoordig niet minder gewerkt, maar wel veel efficiënter”

Een zaak die haar is bijgebleven is de overname van een Haags tv-kabelnet door de beleggingsmaatschappij Carlyle Group, een grote Amerikaanse private equity investeerder. “Een heel moeizame overname, maar een heel interessant proces omdat het om zulke professionele bedrijven ging.’’ De drie pogingen van Schiphol om op de beurs te komen waren volgens Van der Pauw ook erg interessant: “omdat je, anders dan normaal, niet alleen rekening houdt met de beursgang maar ook met de hele politieke context.’’ De afgelopen twintig jaar heeft Van der Pauw er geen moment aan gedacht bij Allen & Overy weg te gaan. Wel zijn er momenten geweest dat het veel te druk was en Van der Pauw getwijfeld heeft eerder te stoppen. “Dan faxte een bedrijf in Amerika en kon ik wéér naar kantoor’’. Van der Pauw vervolgt: “Er wordt tegenwoordig niet minder gewerkt, maar wel door het emailverkeer veel efficiënter.”

Hoofdzaken en bijzaken

Om in het ondernemingsrecht succesvol te zijn, moet volgens Van der Pauw bij een advocaat ten eerste de juridische basis uitstekend zijn. Daar mogen geen fouten gemaakt worden. Daarnaast is het heel belangrijk om bij onderhandelingen de hoofdzaken van de bijzaken te kunnen onderscheiden. “Als je bij een onderhandeling over ieder juridisch punt een big deal maakt dan gaat iedereen zich irriteren.’’ Servicegerichtheid en aandacht hebben voor cliënten is daarnaast ontzettend belangrijk, de advocatuur is een service-industrie geworden. Van der Pauw wil meegeven aan studenten dat het heel hard werken is in de beursgang- en M&A praktijk, maar dat die dynamiek juist heel leuk is. “Bedrijven willen alles nu, en dat wordt dan ook van de advocaat verwacht.”

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top