Column: Het geld van de Godenzonen

Ajax

De helden van Ajax hebben tot nu toe een fantastisch seizoen gespeeld. De KNVB-beker hebben ze al binnen. Daarnaast zijn ze nog in de race voor de landstitel en het miljardenbal, ook wel de Champions League genoemd. Zelfs PSV- en Feyenoord-supporters zetten voor deze ene keer hun clubliefde opzij voor het belang van het Nederlands voetbal. Kortom, heel voetbalminnend Nederland staat op de banken voor Ajax tijdens hun Europese campagne. Maar wat levert dit de club uit Amsterdam daadwerkelijk op? En misschien wel belangrijker: wat gaan ze ermee doen?

Ajax begon dit seizoen in de tweede voorronde van de Champions League tegen het Oostenrijkse Sturm Graz, speelde vervolgens tegen Standard Luik en rondde de kwalificatiefase af tegen het Oekraïense Dynamo Kiev. Het behalen van de groepsfase leverde hen ruim 42 miljoen op. Deze miljoenen ontving Ajax door het verkrijgen van een startpremie van de UEFA, door verkochte uitzendrechten en van de supporters die naar de wedstrijden in de Johan Cruijff Arena gingen.

Hoeveel? Miljoenen en miljoenen

Inmiddels hebben ze bijna de grens van €100 miljoen euro behaald. Het unieke kunstje dat Ajax dit seizoen voor elkaar speelt, heeft hen dus in een enorm lucratieve positie gebracht. Door iedere keer de volgende ronde te behalen, meerdere overwinningen aan elkaar te rijgen en altijd het stadion uit te verkopen, heeft de club zijn financiële nummer 1-positie in Nederland nog meer versterkt. De komende jaren is Ajax daar niet meer in te halen, maar in Europa lopen ze eigenlijk nog mijlenver achter op de grote jongens. Vorig seizoen boekten ze een omzet van €92 miljoen. Naar alle waarschijnlijkheid overtreffen ze hun omzet louter en alleen al met de inkomsten uit de Champions League dit seizoen. Niettegenstaande dat Frenkie de Jong, dé uitblinker op het middenveld, al verkocht is aan Barcelona voor een dikke €75 miljoen. Dit kan zelfs oplopen tot circa €86 miljoen als hij met Barça de komende seizoenen een aantal prijzen in de wacht sleept.

Mogelijkheden

Er wordt al jaren gespeculeerd over de mogelijkheden die Ajax heeft met hun eigen vermogen. In februari publiceerde de club de halfjaarlijkse cijfers van het seizoen 2018-2019. De netto-omzet bedroeg €104,3 miljoen en het eigen vermogen steeg naar €178 miljoen. Hieronder vallen de inkomsten van de eerder genoemde transfer van De Jong en de voorlopige Champions League-inkomsten niet eens. Die zijn voor het huidige (halve) boekjaar. Ajax is voor Nederlandse begrippen dus een extreem rijke club aan het worden. Het stadion is maar voor een luttele 13% van de club zelf en voor 87% van private investeerders en de gemeente Amsterdam. Deze koop zou een flinke duit kosten maar op termijn een constante stroom van inkomsten waarborgen. Daarnaast is Ajax een beursgenoteerd bedrijf en voor €70 miljoen zouden ze zich kunnen uitkopen. Dit zou enorm helpen en Ajax weer baas in eigen huis maken in plaats van de eeuwige verantwoording die het nu moet afleggen aan de Raad van Commissarissen omtrent uitgaves van transfers en salarissen.

Maar zoals Tadíc, de voortdurend scorende spits van dit sterrenensemble, onlangs zei: “We need to pak schaal”. Oftewel, pak die landstitel nou maar gewoon. De Champions League komt natuurlijk ook onze kant op, maar weer Neerlands beste zijn, dat zou me pas trots maken.

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar top