Column: Een tweede Bachelor? Lees hier waarom (niet)

itu-6

Uit cijfers van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten blijkt dat het aantal ingeschreven universitaire studenten in 2018 wederom met 5% gestegen is naar bijna 290.000 studenten. Hoe kunnen studenten tegenwoordig met zo’n groot aantal medelotgenoten nog hun hoofd boven het maaiveld uitsteken? Een manier om je te onderscheiden is met een dubbele bachelor. Maar hoe weet je nu of dat iets voor jou is?

Voordelen

In deze kwestie zijn er eigenlijk twee typen studenten. Allereerst de student die extreem gemotiveerd raakt van het doen van meerdere dingen tegelijkertijd. Deze student zal het dan ook als een uitdaging zien om nog efficiënter met zijn tijd om te gaan. Gezien de druk zal hij of zij hier snel aan wennen. Daarnaast vindt deze student het leuk om kennis van beide studierichtingen op peil te houden. Zo ben je bijvoorbeeld de ene dag bezig met financiële modellen, terwijl je je de andere dag verliest in het Porsche-arrest. Dit vergt het vermogen om te schakelen tussen twee totaal verschillende kennisgebieden. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit juist motiverend werkt.

Herken je jezelf hier niet in? Geeft niet, er is nog hoop.

Ook bestaat nog de twijfelende student. Hij weet niet zeker of hij met zijn eerste bachelor zijn droombaan gaat vinden. Is dit het nu? Het doen van een tweede bachelor kan deze twijfel wegnemen. Of je komt erachter dat je tweede bachelor de nieuwe liefde van je leven is. Of je beseft je dat het gras niet altijd groener is aan de overkant. Vergeet niet te oriënteren welke master je wil doen, soms red je het niet met je eerste papiertje.  

Nadelen

Wat betreft de nadelen zijn er eigenlijk twee kwalen die ieder type student teisteren: GELD en TIJD. Studeren is gewoonweg duur. Echter, er zijn genoeg manieren om een tweede studie te financieren. Zo kan je het zo voor jezelf regelen dat je twee bachelors voor de prijs van één kan doen. Vergeet niet dat een tweede bachelor een investering in jezelf is die je op de lange termijn terugverdient.

Studeren kost ook tijd. Hoe verdeel je je tijd efficiënt genoeg om twee bachelors én de nodige nevenactiviteiten te volbrengen? Hoe passen die nog in de 168 uur die je in een week hebt? De gouden tip vind je in Jip’s tips. Planning is key. Juist het afvinken van al die activiteiten op je to-do list geeft een adrenalinekick.  

Al met al is het aan iedere student aan te raden om niet lukraak een tweede bachelor te gaan doen. Denk goed na over wat JIJ echt leuk vindt en praat hierover met familie en vrienden. Win advies in van medestudenten die voor dezelfde keuze hebben gestaan: zij kunnen je vertellen over hun ervaringen. Zie vooral de voordelen van een tweede studie, want vergeet niet: Studeren is pas leuk als je er voldoening uit haalt!

https://nos.nl/artikel/2256040-aantal-universitaire-studenten-groeit-met-5-procent.html

 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top