Ben ik al klaar voor een bestuursjaar?

Bestuursjaar

Als rechtenstudent kom je meestal niet weg met alleen het volgen van je studie. Je onderscheid jezelf door het volgen van extra vakken, relevante bijbaantjes of misschien wel een bestuursjaar. Een bestuursjaar kun je op veel verschillende manieren invullen. Studenten kiezen vaak voor een functie binnen een vereniging of organisatie die voornamelijk wordt gerund door studenten, zoals een studenten- of studievereniging. Ook kan er worden gedacht aan initiatieven zoals AIESEC of UniPartners. Er zijn zowel bestuursfuncties op fulltime basis als op parttime basis. Hierdoor kun je zelf voor een functie kiezen die het beste in jouw agenda past. Door het aangaan van deze verantwoordelijkheid kun je jouw vaardigheden in de praktijk brengen en nieuwe connecties maken. Een bestuursfunctie vormt is dan ook een hele mooie toevoeging aan jouw cv. 

Wie ben jij?

Vrijwel elk bestuur kent de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester. Een groter bestuur bevat vaak ook iemand die zich bezighoudt met acquisitie en marketing. Al deze functies omvatten verschillende taken en vragen verschillende vaardigheden:

  • De voorzitter houdt zich bezig met leiding geven aan het bestuur. Hij of zij is de vertegenwoordiger van het bestuur, zowel intern als extern. Deze functie vraagt sterk leiderschap en groot verantwoordelijkheidsgevoel. 
  • De secretaris kan worden gezien als het informatiepunt binnen de organisatie. Zo stelt de secretaris de nieuwsbrieven op, notuleert hij tijdens de vergaderingen en voorziet hij haar leden op tijd van de juiste benodigde informatie. Deze functie vereist een persoon die zijn zaken goed op orde heeft en gestructureerd is. 
  • De penningmeester gaat over de geldzaken binnen de organisatie. Hij of zij maakt de begrotingen en controleert de financiële gegevens. Ook deze functie vraagt veel verantwoordelijkheid maar ook enige kennis op het gebied van financiën en ervaring met excel. 

Verwacht niet dat wanneer je een van deze vaardigheden niet denkt te bezitten, je ook direct geen kans meer maakt op een plek binnen een bestuur. Een bestuursjaar geeft je immers de ruimte om je persoonlijk ontwikkelen en te groeien binnen de functie die jij gaat bekleden. Laat tijdens een sollicitatie voor een bestuursfunctie dan ook zien dat jij over leergierigheid, initiatief en creativiteit beschikt en daarin ook bereid bent om jezelf te ontwikkelen. 

Steun van de universiteit

Wanneer je kiest voor een bestuursjaar moet je hier natuurlijk wel de tijd voor hebben. Een fulltime bestuursjaar bij bijvoorbeeld een studie- of studentenvereniging zal jou waarschijnlijk weinig tot geen mogelijkheid geven om al je vakken te blijven volgen. Daarom nemen veel mensen dan ook een tussenjaar waarin zij zich volledig richten op de bestuursfunctie. Gelukkig denkt de universiteit met je mee in deze situatie. Wanneer jouw vereniging deel uitmaakt of banden heeft met de universiteit waar jij staat ingeschreven, kun je namelijk aanspraak maken op een bestuursbeurs. Hierdoor kan jij je volledig inzetten voor jouw bestuursjaar en hoef je je minder zorgen te maken over je financiële situatie. Benieuwd hoe een beursaanvraag in elkaar zit? Kijk dan hier hoe bijvoorbeeld de UvA dit aanpakt.

Vergroten van je netwerk

Naast de persoonlijke ontwikkelingen die je doormaakt tijdens een bestuursjaar kom je ook in contact met veel verschillende personen en organisaties. Je werkt nauw samen met je bestuursgenoten, waardoor je vaak een sterke band met elkaar opbouwt. Zij doen misschien wel dezelfde studie, maar komen uit andere sociale kringen, of juist andersom. Daarnaast zal je afhankelijk van je functie ook in contact komen met verschillende organisaties. Denk hierbij aan andere universiteiten en toonaangevende bedrijven waar jij later misschien zelf wel aan de slag wilt. Zelf heb ik acquisitie gedaan binnen een studievereniging voor ondernemingsrecht. Hier kwam ik in aanraking met veel verschillende advocaten en recruiters van grote kantoren. In het begin vond ik het spannend hen te benaderen, omdat ik dacht dat er sprake zou zijn van een sociale kloof. In de praktijk was dit niet het geval en leerde ik makkelijk contact maken met personen in het bedrijfsleven. Een ervaring waarbij ik veel kennis en ook nieuwe connecties heb opgedaan.

Dus nu solliciteren?!

Let wel: Een bestuursjaar zien als slechts een verplichte boost voor je cv is geen goed idee. Een bestuursjaar kent immers ook nadelen. Zo verlies je veel tijd die je ook zou kunnen steken in je studie of een bijbaan. Voordat je aan een bestuursjaar begint moet je jezelf dus goed afvragen of al die verplichtingen passen in jouw agenda en of je het geld wat je normaal gesproken zou verdienen met je baantje kan missen. Heb je deze afwegingen goed in kaart gebracht en heb je een organisatie gevonden die bij jou past? Dan ben jij klaar voor een bestuursjaar!

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top