Amsterdam Law Firm: de moeite waard?

ALF

Sinds 2014 biedt de Universiteit van Amsterdam studenten de mogelijkheid om mee te doen aan Amsterdam Law Firm (ALF). Hier werk je aan realistische zaken onder leiding van juristen uit de praktijk. Je doet onderzoek, gaat pleiten, voert onderhandelingen én leert hoe je een goed juridisch stuk schrijft. Dit klinkt heel interessant en tegelijkertijd lijkt het misschien een promotiepraatje om meer studenten te trekken. Hoe gaat het er bij Amsterdam Law Firm daadwerkelijk aan toe? En wat zijn nou echt de voordelen?

Praktijkgerichtheid

Iedereen kan beamen dat rechten een theoretische studie is. De zin “je leert het pas echt na je studie” heeft menig rechtenstudent immers al vaak aan moeten horen. Bij ALF start je vanaf moment één met vaardigheden uit de praktijk. Er bestaat helaas geen vak dat lesgeeft in het schrijven van pleitnota’s of juridische analyses. Je leert tijdens je bachelor niet hoe je moet overleggen en onderhandelen met cliënten of hoe je een pleidooi moet houden in de rechtbank. Door hier in je eerste jaar al mee te starten kan dit goed van pas komen op het moment dat je begint met een stage of baan.

In contact met de top

ALF werkt samen met topjuristen uit de praktijk. Denk aan een Loyens & Loeff, De Brauw Blackstone Westbroek en ABN AMRO, maar ook instellingen zoals het Openbaar Ministerie en de Rechtbank Amsterdam. Bij ALF zijn deze kantoren en bedrijven jouw opdrachtgever, zij presenteren de casus en begeleiden de studenten gedurende het blok van acht weken. De tussen- en eindpresentaties zijn vaak op de kantoren zelf en worden mede beoordeeld door de juristen. Op deze manier pik je niet alleen kennis op van de verschillende rechtsgebieden, maar leg je ook contacten. Dit kan in de toekomst heel handig zijn voor een sollicitatie.

Op zoek naar jouw interessegebied

Tijdens de studie Rechtsgeleerdheid komen veel verschillende rechtsgebieden aan bod. Toch is het lastig om te kunnen bepalen waar jouw interesse als student ligt. Vaak ben je gefocust op het behalen van je tentamen en eventuele opdrachten, waardoor je niet bij jezelf nagaat wat je nou echt van het vak vond. ALF geeft je een beter beeld hoe een rechtsgebied er in de praktijk uitziet. Bijna alle verschillende rechtsgebieden komen aan bod en hierdoor kom je er snel achter waar jouw juridisch hart sneller van gaat kloppen. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld aan een casus uit het IE-recht voor Heineken. Hier word ik heel enthousiast van, maar dit rechtsgebied komt niet aan bod tijdens de bachelor. Zonder ALF had ik nu nog geen idee gehad dat mijn interesse hier ligt.

Het kost minder tijd dan je denkt

Echt. Vaak wordt gedacht dat ALF redelijk veel tijd in beslag neemt. Om deel te kunnen nemen aan ALF moet je als student minimaal een 6,5 gemiddeld staan. Dit suggereert dat ALF alleen bedoeld is voor studenten die tijd over hebben, maar niets is minder waar. Bij ALF werk je in een team van ongeveer acht personen. Er is wekelijks een twee uur durende vergadering waarin de taken worden verdeeld en iedereen aan de slag gaat. Negen van de tien keer lukt het om jouw taak in die twee uur af te ronden. Verder is er een tussen- en eindpresentatie. Dit zijn twee korte momenten in het gehele blok van acht weken waar je aanwezig moet zijn. Het valt dus echt mee.

Studiepunten voor je minor verdienen vanaf jaar één

ALF valt onder een van de vele minors van de UvA. Het voordeel is dat je hier in je eerste jaar al mee kunt starten. Het eerste jaar ben je stagiair, het tweede jaar medewerker en het derde jaar partner. In totaal bestaat ALF uit een studielast van 15 EC’s. Dit is heel fijn voor de vrije keuzeruimte in je derde jaar, die bestaat uit een studielast van totaal 30 EC’s.

Zelf zit ik in mijn tweede jaar ALF en ben ik heel erg tevreden over deze minor en alles wat ik geleerd heb. In het eerste jaar word je begeleid door ouderejaars ALF-studenten. Vanaf het tweede jaar ga je zelfstandig aan de slag met jouw team. Wat leuk en anders is aan het tweede jaar, is dat je voorkeuren mag opgeven over welk dossier je zou willen volgen. Verder organiseert ALF kantoorbezoeken, lunches met juristen, lezingen en ook borrels en gala’s. De keuze ligt natuurlijk bij jou, maar je kan in principe alles eruit halen wat erin zit.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top